Novinky

Rok 2004


Na první stranu

TOPlist 23.11.2004 Jitka se zúčastnila závěrečné tanečních třídy, kterou vedla jako třídní. Zde jsou její bývalí studenti:
Jitčina třída
19.11.2004 Listopad kromě podzimního počasí přináší i období oslav. Venku se ochladilo, ale stále nesněžilo. Poslední týden vystřídalo pochmurné deštivé počasí poměrně teplý a slunečný podzim.
Prvním listopadovým dnem začalo období oslav narozenin. Zítra nebo možna už dneska poblahopřejeme mojí mamince.
Po roce odmlky se dohodla hrstka bývalých zaměstnanců RTS na uspořádání podzimní beskydské akce. Ta letošní se koná v Ostravici pod Lysou horou a paradoxně hosty možná budou stávající zaměstnanci RTS.
Blížící se vánoce začínají pobízet k nákupu dárků. Letos bude nakupování dárků pro Kubu radostnější, protože si už dokáže hrát i s bežnými hračkami. První krabice s dětskou auodráhou (Kid cars) se schovává ve skříni.
Kuba zaznamenal další pokrok ve vývoji. Nejvíce to je vidět na mentálních schopnostech. Jeho slovní zásoba se stává stále bohatší a bohatší. Začíná slova spojovat do vět. Například příkazy pro rodiče zvládá dokonale již nyní. Mezi oblíbené zábavy patří rozmisťování hraček po celém obývacím pokoji, takže to večer u nás vypadá jako v minovém poli.
V pondělí 15.11. Kuba dostal další očkování. Noc z pondělka na úterý byla opět horečnatá a zadeček (místo vpichu) bolel. Naštěstí v úterý se vrátil k obvyklému řádění.

21.10.2004 Upravil jsem hlavní stránku aby splňovala požadavky Valid HTML 4.01! a Valid CSS!

12.10.2004 Zde jsou slíbené obrázky z rekonstrukce bytového jádra.

11.10.2004 V sobotu 9.10.2004 se ženil můj dlouholetý kamarád Roman Danel. Zde je pár obrázků z toho dne.

8.10.2004 Pro rychlou informaci o novinkách na našich stránkách jsem přidal RSS.
Adresa je: http://www.volny.cz/dubravcovi/dubravcovi.xml

7.10.2004 Již třetím týdnem u nás doma řádí tornádo rekonstrukce. Nechali jsme vybourat původní umakartové jádro a vyzdít nové. Včetně výměny vybavení, plus obklady. Obzvláště první dva týdny byly docela náročné a doma to vypadalo jako při stěhování. Musela se sundat i kuchyňská linka. S postupem času nabývala koupelna i záchod příjemnější podoby. Dnes stojíme před dokončením. Až příští týden vymalujeme, koupíme nový koberec do kuchyně, pořídímě stěnu se zrcadlem do chodby a hlavně uklidíme, budou ty největší změny v našem bytě za námi.
Obrázky z průběhu rekonstrukce publikuji doufám už příští týden.

13.9.2004 Slunečné a hřejivé babí léto nás v sobotu vytáhlo na Slezkoostravský hrad, kde se pořádaly rytířské slavnosti. Děti se vyřádily pobíháním po celém areálu. Pro Kubu jsou taková místa nevyčerpatelným zdrojem poznávání. nebyl skoro k udržení. Nejvíce se nám libilo stejně loutkové pohádkové představení pro děti. Na památku tohoto dne jsme si koupili na místě vyraženou pamětní minci. Zde je pár obrázků.
V neděli jsme navázali na akční víkend a rozhodli se pro pouť na náměstí SNP v Ostravě Zábřehu. Podívali jsme se na vystoupení Pavla Dobeše a koupili Kubovi balónek, který dokázal za pár minut zlikvidovat. Kubíčkovi se nejvíce líbil kolotoč s labutěmi. Kdyby dokázal chvíli posedět a bylo místo, asi bychom se na kolotoči projeli. Obloha už nebyla tolik azurová jako v sobotu. Pršet naštěstí začalo až po návratu domu.

30.8.2004 Do Stachovic přijely v sobotu 28.8. tetičky z Moravy. Pomalu končí léto. Je horko a prší málo. Naposledy o prázdninách se sešly všechny děti (Kubík, Danielka a Kateřinka). Pražáci už odcestovali do Prahy. Danielka se chysté 1.9. poprvé do školky. A my se připravujeme na rekonstrukci bytového jádra, která nabourá naš poklidný rytmus koncem měsíce.

20.8.2004 Kubíček je s Jitkou u babičky ve Stachovicích. Skoro nevychází z bazénku a řádí s oběma neteřinkama.

17.8.2004 Návštěva v ZOO byla nádherná. Kubíček se ze zvířátek mimořádně těšil. I počasí nám přálo.
Týden od 9.8. do 13.8. jsem si vybral další část dovolené. První dny jsme tropická vedra přečkali u babičky ve Stachovicích. Kubík s Danielkou řádili v bazénku a na houpačce. Podnikli jsme i výlet do nedalekého Fulneka.
Konec týdne jsem s Kubíkem trávil prázdniny u havířovské babičky. Počasí se bohužel hodně zkazilo. Přesto jsme stihli zajet se podívat na koníčky. Kubíček pobíhal po stáji a vykřikoval iiaáááhha. Všichni koníci se koukali, kdo to tam tak křičí a pobíhá.


6.8.2004 Dneska jdeme do ZOO. Pro Kubíka to bude druhá návštěva. Loni celou ZOO probrečel, protože byl po prvním očkování. Letos si zvířátek snad užije více. Uvidíme, kolik jich pozná.
Včera u nás byla babička s dědou. Příští týden k nim na pár dní pojedeme na prázdniny.
Připravujeme se na rekonstrukci bytového jádra. Tento týden pokračujeme s druhými konzultacemi vybraných firem. Sbíráme jejich cenové nabídky. Bude to docela časově i finančně náročná akce.

2.8.2004 Od pátku 30.7. odpočívali ve Stachovicích. Kuba se v sobotu vyřádil v bazénku a na houpačce s babičkou. Teploty vystoupaly k tropickým hodnotám.

26.7.2004 Víkend jsme prožili na horách. Jako každoročně se vypravila menší rodinná skupina k mojí sestřenici na chatu do Beskyd, kde je nadherné místo na odpočinek a houbaření. Tedy pokud rostou houby. Bouhžel ani letos jich moc nebylo. Kubu jsme předali babičce a tetám, se kterými neustále pobíhal kolem chaty. Sestřenice chová kozu a ovce. Což bylo pro něj veliké lákadlo. Na čerstvém vzduchu v přírodě se docela vyžil. V neděli pak řádil u babičky na Pacalůvce.

22.7.2004 20. července Jitka oslavila svoje narozeniny. Velká oslava se konala v sobotu 17.7., kdy slavila svátek i Kubíkova teta Martina.
Červenec jsme začali docela aktivně. Od soboty 10. do středy 14. jsme si užívali dovolenou na Plumlově. Naše rodina spala u tety Jiřiny, Martina s Danielkou u tety Blanky v Žárovicích. Počasí bylo střídavé. Chvíli slunečno, chvíli přeháňky. Letos poprvé jsem byl na houbách. S Martinou jsme nasbírali půl košíku. Bohužel spousta jich byla prolezlá červíky. Jitka další den s Martinou sbíraly borůvky. Kuba se vyřádil. Neustále chtěl ven. Minimálně u tety na dvorek, kam chodil kontrolovat psa Rona. Jeho energii bychom všichni brali. Postupně jsme navštívili všechny tetičky a strýčky. Kuba určitě nezapomene na králičky u strýce Míly. V úterý 13.7. jsme se vypravili na prohlídku zámku Náměšť na Hané. Mají tam expozici biskupských kočárů (netušil jsem, že dosahují téměř velikosti nákladních aut) a dětských kočárků.
V sobotu 17. po sérii chladnějších dnů se konečně dostavilo letní počasí a přineslo tropické teploty kolem 30 stupňů. Jitka s Kubou chodívají na koupaliště v Porubě. Já se ochlazuji klimatizací v práci.
Následující víkend se chystáme strávil v Beskydech u mojí sestřenice a jejího přítele. Další houbaření na obzoru.

7.7.2004 Začaly letní prázdniny a Kubu stále trápí rýma. My mu ji musíme odsávat, protože se ještě neumí sám vysmrkat. Zato se naučil poznávat další předměty (ponorka, buldozer, kolo, loď. Zvládá i další zvířatka (zajíce, opici, hada, ...). A taky ¨ už vidíme první pokusy vyslovit svoje jméno. Místo Kuba Dubravec říká Tutu Du.
První prodloužený víkend jsme trávili u stachovické babičky. Sobotu a neděli jsme vymalovávali její byt. Obzvláště se nám povedl růžový obývací pokoj. Další dny jsme jenom odpočívali. Počasí se taky zhoršilo a v úterý už bylo celý den zataženo s občasnými přeháňkami. Jitka s Kubou zůstavají u babičky do čtvrtka. Ve středu se jedou podívat za Jituščinou spolužačkou Petrou, která je se svým synem Vojtíškem u rodičů v Novém Jičíně.
Moje máma odletěla v ponděli se svým druhem na dovolenou na ostrov Rhodos. Už poslali první sms, že doletěli v pořádku.
Růžový salónek Růžový salónek


24.6.2004 Teploty ustaly, ale přihlásilo se nachlazení. Kubíček má rýmu a kašle. Dneska byl s mamkou opět u paní doktorky. Dostali kapky do nosu a proti kašli. Raději ho držíme doma v teple.
Včera jsem mu koupil obrázkovou knížku s dopravními prostředky a dvě školní encyklopedie až bude starší. Dokáže rozeznat vrtulník, letadlo, traktor, auto, autobus a vlak.

23.6.2004 Rok a čtvrt ukončil Kubíček s lehkou virózu. Pár dní měl zvýšené teploty, ale včera už byl zase v pořádku.
V uplynulém měsíci jsme s Kubou přáli mému strýčkovi ke krásným 60. narozeninám. Kuba si užil babičku a tetičky. Jitka s námi nejela, protože se setkala ve Fulneku s bývalými spolužáky. A tak byla poprvé přes noc bez Kubíka. Oba to zvládli v pohodě. V polovině června jsem pomáhal ve Stachovicích se sbíráním železného šrotu. Celkem jsme ho natahali 2.3 tuny. Přijeli i příbuzní z Prahy, takže jsem viděli i neteřinku Kateřinku. Ve Stachovicích se tak sešly všechny děti.
Ve čtvrtek 17.6. jsem si zahrál s kolegy bowling. Moc se mi nedařilo i díky tomu, že jsem měl po víkendu ztuhlé pravé vrhací zápěstí. Stejně ale někteří kolegové jsou skoro profíci, na které bych neměl ani normálně.
V sobotu 19.6. jsme se zúčastnili slavnosti letního slunovratu na Slezkoostravském hradě. Ze zchátralého hradu se stává ostravská kulturní a turistická atrakce. Oproti prosinci jsme zaregistrovali další opravené části. Kuba se dokonale vyřádil. Neustále někam pobíhal a byl k nezastavení. Večer se pak objevila zvýšená teplota.
V ponděli 21.6. začalo léto a Jitka si nechala píchnout tetanovku. S Kubou jsme se zatím doma dívali na BBC na jeho oblíbený pořad Teletubbies. Jitka zašla s Kubou k lékařce. Zvýšené teploty nejsou nic vážného. Kontrola va čtvrtek a do té doby čípky.
Dneska za Kubou přijede havířovská babička s dědou.

23.5.2004 Tento víkend jsme navštívili havířovskou babičku. Cestou do Havířova jsme zajeli do nábytku Orfa v Orlové, kde se nám zalíbil hifi TV stolek. Rozměrově stačil na ukrytí našich přístrojů. Navíc je čelní stěna uzamykatelná, takže Kuba se už nedostane k ovládání. Současně se ukryla spleť kabelů. Bohužel už nezbylo místo na dvou a půl metrový gumovník. V obchodě se Kubíkovi zalíbilo v oddělení koberců natolik, že mu děda koupil dětský koberec s kresbou města, kde může pojíždět s autíčky, která zdědil. Kuba si sobotu velmi užíval. Hrál na klavír, prohraboval se v pískovišti a jezdil s autíčky. Odpoledne přejela i moje teta z Českého Těšína a Kuba dostal perníčky, plyšového krtka a proutěnou židličku.
Ve středu jsme viděli na Černé louce na výstavu auto a moto veteránů.
V práci jsem absolvoval druhé kolo EMA (extrení mamažerský audit). Proces přechodu do outsourcingové firmy ČEZDATA by se měl uskutečnit k 1.1.2005.

Stolička TV stolek


12.5.2004 Od 1.5. jsme v Evropské unii. Minulý měsíc jsem oslavili dvoje narozeniny. Oslavovaly Kubíčkova teta Martina a pražská sestřenice Kačenka. Užili jsme si i velikonoce. Kuba poprvé vyrazil na pomlázku a náramně si to užíval. Poslední měsíc přijal za svou chůzi po dvou. Dneska už doslova běhá. Rád chodívá ven na procházky. Při vyslovení otázky Jdeme pá? vyrazí do chodby a přinese si botičky. Venku máme za domem dětské hřiště. Miluje houpačky a pískoviště. Naučil se rozlišovat další zvířatka i včetně zvuků, která vydávají. Jsou to pes, kočka, kůň, kráva, koza, ovce, ryba, husa. Také hodiny dělají tik tak. Zvony zase bim bam. Doma nám řádí jako malé tornádo.
Začátkem května jsem vyměnil svůj starý mobil Ericsson R520m, který jsem daroval mojí mámě, za nový model Sony Ericsson T630. Obrázek z vestavěného fotoaparátu je na titulní stránce.

Kuba 11.5.2004


6.4.2004 Minulý týden jsme ve středu 31.3. oslavili s Ministrovými moje narozeniny. Aprílový den jsem v práci měl náročný. Rozlišovat mezi pravdivými a aprílovými informacemi byl někdy docela problém. Konec týdne Jitka s Kubou trávili u babičky ve Stachovicích. V sobotu večer mě za nimi přivezli naši, kteří pokračovali po krátké zastávce do lázní za strýcem. V neděli jsme s Kubou, Danielkou a Martinou vyrazili na procházku z bytovky k dědovi na "13". V polovině cesty se Kubu dvakrát svezl po skluzavce a pohoupal se na houpačce. Chystáme se na velikonoce. Dneska jsem poslal 17 pohledů (dva už jsme dostali) a koupil pomlázku pro mne i Kubíka.

28.3.2004 Ve čtvrtek se byl Kubík ukázat fyzikářům na mamčině gymplu. Návštěva to byla dlouho slibovaná. Kuba dostal dřevěného pejska, prošel si laboratoř fyziky a vyzkoušel jaké to je přebalovat se na fyzikálním stole.Škoda jen, že je velká přestávka tak krátká.
Kuba a fyzikáři Kuba s pejskem

V sobotu u nás byli Havířováci(babička Mila, děda Stáňa a Roman), abychom oslavili taťkovy narozeniny.

16.3.2004 Dneska byl Kuba na roční lékařské prohlídce. Doktorku pořád nemá rád. Asi si pamatuje píchance. Váží 9.5 kg, měří 72 cm a obvod hlavy 49.5 cm. Dnešní návštěva u lékařky byla tento týden již druhá. V pondělí dostal na lžičce vakcínu. Vzhledem ke skoro jarnímu počasí jsme vyměnili korbu kočárku. Místo hlubokého jsme nasadili sporťák. K narozenínám dneska dostal své první botičky (modré s měsíčkem) a čepici (ze starších už vyrostl). Zítra odjíždí zlobit babičku do Stachovic po zbytek týdne.

14.3.2004 13. března Kubíček oslavil své první narozeniny.
Celý předcházející týden byl pro nás dosti náročný. V neděli jsme blahopřáli k narozeninám Romanovi Wlochovi na Pacalůvce. Babička si užila vnoučka dosyta. Kuba velice rád chodí a nejraději s někým za ruku. A v tomhle je docela vytrvalý. V průběhu týdne nás přepadlo střevní onemocnění doprovázené zimnicí a zvýšenou teplotou. Všechno začal blinkáním v noci z pondělí na úterý Kuba. V úterý pak měl průjem. V úterý jsem štafetu převzal já a k tomu přidal i celkovou slabost a zimnici. Proto jsem raději po zbytek týdne zůstal doma. Moje problémy pominuly převážně už v úterý večer a definitivně ve středu, kdy onemocněla Jitka. Naštěstí v sobotu jsme vítali návštěvy již v plné síle. Popřát přijeli babička, děda a Roman z Pacalůvky, babička se zlomenými žebry a děda ze Stachovic a Ministrovic trojice. Kuba dostal truhlu na hračky, autíčko, traktor s přívěsem, velkou nákladní tatru, knihu a další. Dneska jsme mu k nim přidali i odrážedlo autíčko. Kubu jsme předali babičkám, které se už na něj těšily a mohli jsme si trochu odpočinout.
Kuba s hračkami Kuba s babičkami


28.2.2004 Kuba s Jitkou jsou na víkend u rodičů. V březnu se k nim moc nedostane, protože se chystají hned troje narozeniny.
Já mám seznam úkolů, které mi žena připravila a postupně položky odškrtávám. Zatím jsem stihl změřit rozměny naši hifi sestavy pro návrh stolku, kam vše umístíme včetně TV. Teď zápolím s instalací nového 120 GB pevného disku do počítače, abychom mohli zpracovávat videosnímky z kamery. Postupně překonávám jednu nástrahu za druhou. Musel jsem přesunou i stávající disk, aby bylo možné nový disk připojit datovým kabelem. Po naběhnutí počítače vypadalo všechno dobře. Spustil jsem formátování a po 3% zatuhl počítač. Pak asi 15 minut vůbec nešel nahodit. Začal jsem panikařit a přemýšlel kterému známému zavolat, aby přijel pomoc. Pak mě naštěstí napadlo ověřit konektory, zda jsou dobře připevněné. Na nyní znova formátuji. Už jsem na 30%, tak držím palce. Hrozně nerad bych přišel o citlivá data, která na počítači mám. Pokud všechno proběhne v pořádku, udělám si pro jistotu bezpečnostní zálohu na CD.

27.2.2004 Dneska odjeli Jitka s Kubou na víkend k rodičům. Budu mít více času na dodělávky na nutnou práci. Musím připravit i podklady pro daňové přiznání. Odpoledne se u nás zastavil můj skorobratr (syn druha mé maminky). Povídali jsme do půl desáté večer.

26.2.2004 Kuba se naučil ukazovat, kde je Kuba. Taky prstem šťouchá do maminky a tatínka. Dneska byl na vycházce v Carrefouru a chtěl by nakupovat s námi. Bohužel musel sedět v kočárku. Cestou domu usnul, ale jako obvykle před dveřimi bytu otevřel oči. Snažil jsem se ho naučit sfoukávat svíčku (samozřejmě bez plamene) aby byl připraven na první narozeniny, ale svíčku považoval za nové zajímavé a jistě chutné jídlo. Je to velmi roztomilé dítě, pokud si neumane, že je na spaní ještě brzy. Zrovna nyní vříská v postýlce a nechce usnout.
Do Ostravy se vrátila tento týden zima. Nasněžilo a současně i mrzne. Nejbližší dny mají být obdobné.
Ráno jsem si myslel, že mi definitivně umřela baterie v mobilu, ale naštěstí pro ní se vzpamatovala.

22.2.2004 Kuba dneska udělal první samostatné kroky. První krůčky jsou nesmělé, ale jak Kubíka znám, rychle chůzi přijde na chuť a za chvíli už bude po bytě pobíhat.

17.2.2004 Odpočítáváme poslední měsíc do Kubíčkových narozenin. Každým dnem čekáme, kdy udělá první samostatný krok. Určité náznaky už tady jsou. Velice rád se nechává vodit po celém bytě. Už si sam určuje kudy půjdeme. Začal říkat tata. Ještě to není přesně táta, ale ví komu to oslovení patří.
Na konci ledna nás přepadla virová onemocnění. Já jsem předminulý víkend chodil s ucpaným nosem a lehkou teplotou. Jitka začala minulý víkend kašlat a nyní zápolí s rýmou. Naštěstí Kuba si to zasím odbyl pouze jedním večerem se zvýšenou teplotou. Snažíme se mu zvýšit přísun vitamínů. Vymačkávám mu šťávu z pomerančů a docela mu chutná.
Počet zoubků se zvýšil na 6.

21.1.2004 Z Kubíčka se stává El Niňo. Celý byt je pro něj nekonečným zdrojem zajímavých výzkumných výprav a hlavně do těch částí, které se rodiče snaží uchránit před zničením.
Dneska na pár sekund stál sám bez pomoci. Pak se hezky posadil. Do telefonu už říká baba. Technika ho provází už od počátku.
Přibližují se první Kubíčkovy narozeniny. Připravil jsem malou fotogalerii k tomuto výročí.

13.1.2004 Kubíčka dneska očkovali proti žloutence. Stejně jako tatínek, nemá rád doktory. V ordinaci prý hodně křičel a plakal. V den, kdy dosáhl desátého měsíce věku, váží už 9 kg.

10.1.2004 Kubíkovi asi roste 5. zoubek. Opět nahoře. Takže už bude mít tři horní zuby. Drobeček zrovna spinká. Asi dospává noc, kdy nás probudil kolem třetí a už nechtěl usnout. Volné chvilky jsme hned využili k likvidaci stromečku. Maminka ho odstrojila a tatínek vyhodil z balkónu a odnesl ke kontejneru. Měli by je podle zpráv odvážet.
První pracovní týden jsem měl velmi náročný. Definitivně na mě přešly povinnosti odchozích kolegů. Denně jsem musel řešit okolo desítky požadavků a přitom řešit i větší úpravy v aplikacích, které mám jěště z loňska.

7.1.2004 Kubíkovi roste 4. zub. Konec roku i vánoční svátky uběhly rychle a Kubíček zrychluje pohyb po čtyřech. U pevnějších předmětů se staví. A umí se i hezky posadit. Po bytě se pohybuje jako neřízená střela, která objevila, že existuje spousta zajímavějších věcí než hračky. Například obrovskou radost má z bouchání do zesilovače, trhání listů kytek, otevírání a zavírání dveří, otevírání zásuvek v kuchyni a vytahování všech možných věcí, které jsou v dosahu. Postupně jsme vyklidili konferenční stolek, kolem kterého krouží jako umělá družice a vyklizujeme i další spodní prostory. Dneska jsme podruhé snižovali postýlku. Už je dno skoro u podlahy a přesto Kuba ve stoji vykukuje přes okraj. Moje maminka nastoupila do důchodu a už se těší až bude trávit čas s Kubíkem.
V práci byl konec roku hektický. Roční závěrky a nárust práce po odcházejících spolupracovnících. Stejné až vyšší tempo pokračuje i v tomto roce. Nafasoval jsem služební PDA, notebook a mobil. Najednou toho mám nějak moc.
Venku konečně začala zima. Na Silvestra napadl sníh a mrzne. Dneska spadla další sněhová vrstva a pokryla krajinu bílou dekou. Vypadá to skoro jako na Ladových obrázcích.
Pořídili jsme si pod stromeček domácí kino. Při pouštění Pána prstenů jsem si připadal jako v kině.
Valid HTML 4.01! Valid CSS!