Novinky

Rok 2003


Na první stranu

TOPlist 12.12.2003 Kubík začal lozit. Stalo se to nenápadně ve středu 10.12.2003. Zatím co první pohyby byly opatrné, dneska už kmital jako malé torpédo. Definitivně skončila doba, kdy seděl na vyhrazeném místě a hrál si. Začal objevovat tajemství pokojů a přitom zjistil, že existuje spousta zajímavějších věcí než hračky. Začali jsme vyklizovat dolní patra nábytku. Je nesměrně obtížné ho nyní udržet u hraček. K tomu se snaží stavět na nohy. Už dvakrát se s oporou postavil docela sám. Naučil se říkat mama a baba. Tata mu zatím vůbec nejde. Myslíme, že si navíc označení mama rezervoval pro mne a nikoliv pro Jitku.
Vybírám si v práci letošní dovolenou. Zůstalo mi 11.5 dne. To je docela dost. Takže nyní budu doma 7 dní a zbytek mezi svátky. Rozdělil jsem čerpání proto, že v určité dny musím být v práci. Probíhá totiž roční účetní závěrka.
Sice je už polovina prosince, ale po sněhu ani památky. Navíc teploty kmitají kolem nuly, takže to vypadá na teplý měsíc.

28.11.2003 Končí listopad a nenápadně se přibližují vánoce. Kubíček se nám batolí po puzzlících s písmenky, čísly a zvířátky. S oblibou je rozpojuje a okusuje. Natáčí se a natahuje na všechny strany a postupně si bere hračky v dosahu. Naučil se házet s míčkem. Plazení mu zatím nejde, ale už zvládá přechod ze sedu do lehu a občas i naopak. Když se zvedá, vypadá to jako by se chtěl rovnou postavit. Prodlužují se mezery mezi spánkem. Dneska vydržel vzhůru od půl druhé do osmi. Také v noci už vydrží spát skoro celou noc. Večer máme zaveden standardní rituál. Koupel - večeře (kaše a mlíčko) - spánek. Na vánoce máme slíbený první rohlík, ale ten už tajně zkoušíme aby to maminka neviděla. Bezlepkové sušenky zůstanou tatínkovi. Kubíkovi ani mamince moc nejedou. Mumlání se postupně mění na sérii slabik ba... a ma... Z čehož usuzujeme, že máma zvládne asi rychleji než táta.
V práci jsem dokončil dlouhé období školení. Abysolvoval jsem 3 certifikované kurzy na Microsoft SQL Server 2000. V prosinci mě čeká dost práce na SME, hlavně v souvislosti s ročními uzávěrkami.

11.11.2003 8,45 kg. To je dnešní Kubíkova hmotnost po prohlídce v 8 měsících.

9.11.2003 Blíží se Kubíkův osmý měsíc. Roste z něj čertovo kvítko. Rád si s námi hraje a mazlí. Všechno ho hodně zajímá, ale u vytržení je z televiznich znělek a reklam. To zapomíná i na hlad. Koupili jsme mu hrající nočník a lehký kočárek, tzv. golfové hole. Přemýšlíme už i o vánočním dárečku.
V úterý pojedou Jitka s Kubou na další pravidelnou kontrolu v 8. měsíci. Všichni jsme hodně zvědavi, kolik nám od minula přibral, protože to cítíme při nošení.
Státní svátek 28.10. jsme využili k cestě do Žárovic na dušičky. Pro Kubu to byla první delší cesta autem. Naštěstí ji většinou prospal zabalený do teplého overalu a připoutaný k autosedačce. Z míry ho nevyvedlo ani množství lidí, kteří s objevili u tety Blanky na návštěvě.
30.10. přijela k nám na návštěvu Renata s malou Kateřinkou. Bohužel Kateřinka měla ze mne a švagra Pavla doslova panický strach a při pohledu na nás se rozplakala.
V sobotu 1.11. si Kubík zažil další velkou společnost. Na Pacalůvce se sešly moje tety a strýcové na narozeninách druha mé maminky.
V pondělí 3. a 4. jsem absolvoval certifikované Microsoft školení MOC 2071, zaměřené na základy Transact SQL. Je to první ze série 3 školení. Další mi začínají příští týden a potrvají v celku dva týdny. Poté už snad budu lepším specialistou na Microsoft MS SQL Server 2000.
Včera 8.11. se SME konala pracovní sobota. Náhrada za Silvestra. Večer jsme pak s Kubou gratulovali švagrovi Pavlovi k jeho narozeninám.

25.10.2003 Uběhl další podzimní měsíc. Kubíček nám stále roste a roste před očima. Naučil se válet sudy. Už ho nemůžeme nechat ležet bez dozoru, protože se velmi rychle dokáže odkutálet. Jako první slova se naučil říkat "bebe". Má rád naši společnost a vydrží si ji užívat až do pozdního večera. Včera usínal až kolem 22 hodiny. Obývací pokoj už vypadá jako jeden veliký dětský koutek. Kam se podíváme, tam má nějaké hračky. Naučil se hezky papat přesnidávky a kašičky.
23. a 24. jsem se účastnil pražské konference Oracle World 2003, představující novou revoluční technologii "grid computing" a produkt Oracle 10g.

30.9.2003 Kubíček je tady s námi už 200 dní. Za tu dobu přibral 2x na váze, denně povyrostl o skoro 1 mm, roste mu první zub (25.9.2003), začal rozeznávat vlastní rodinu, naučil se sedět, naučil se točit ze zad na bříško a naopak, stal se velmi zvídavý, pozná kdo mu dá najíst, kdo ho přebalí a obléká (maminka), pozná kdo ho bude nosit a hrát si s ním (tatínek), ví jak si zakřičet, když nechce ležet a natož jít brzo spát, umí pozlobit maminku nočním buzením, naučil se výskat radostí, dokáže tahat za vlasy a cokoliv v dosahu, zvládá všechno strkat do pusy a okusovat, umí bourat komín z misek, který mu tatínek znovu a znovu staví, naučil se čekat až mu maminka uplete svetr, poznal, že koupání je příjemné a prvotní nechuť se změnila v nadšení, naučil se pocákat při koupání maminku a spoustu drobných maličkostí, kterými nám dělá jenom radost.

11.9.2003 Minulý týden přijeli do Stachovic Pražáci. V neděli jsme fotografovali děti babičce na kalendář. V úterý dostal Kubíček poslední vakcínu ze série tří očkování. Teplota mu trochu stoupla, ale už je zase v pořádku. Při kontrole vážil už 7.5 kg a hezky se předvedl jak dokáže sedět. V posledních dnech se nám také docela rozpovídal. O víkendu se chystáme na návštěvu havířovské babičky.
Zítra jedu na konferenci Microsoft Technet Podzim 2003 do Brna.

2.9.2003 Planeta Mars se přiblížila po mnoha tisící letech na nejmenší vzdálenost k Zemi. Cca na 55 mil. kilometrů. Zkusil jsem udělat videokamerou snímek s největším přiblížením.
Mars
Mars
Skončily prázdniny a s nimi i letní tropické počasí. Je chladno a prší. Minulý týden nám malovali tři dny okna a rámy. Současně měnili těsnění. V zimě by nám mělo být tepleji.
V sobotu 30. srpna jsem odjel do Stachovic za Jitkou a Kubíkem, kteří tam přečkávali malovací dny. V neděli 31. srpna Kuba poprvé jedl v poledne kaši z mrkve. A v úterý 2. září bramborovou kaši.
Letošní první září, začátek školního roku, začal stávkou učitelů. 24.8.2003 Kubík má za sebou pátý měsíc. Na lékařské kontrole 12.8. vážil 7.15 kg. Toho dne dostal druhou očkovací dávku. Oproti prvnímu očkování, kdy měl dva dny vysoké teploty, jsme tentokrát nic nepozorovali. Tělo si už asi vytvořilo dostatek protilátek a vakcínu rychle zvládlo.
Z Kuby se stále více stává zvídavé dítě. Všechno ho zajímá. Všechny by chtěl vyzkoušet. Nejlépe pusou. Při jedné procházce si už dokázal vyvztekat nošení. Líbí se mu sedět v kočárku. Ležení ho moc nebaví. Nelibost ke koupání se změnila v dovádění. Voda je potom nejenom ve vaničce.
V sobotu 2. srpna jsme s Kubou jeli oslavovat. Kubíkově prababičce a babičce jsme blahopřáli k svátku. Prababička si poprvé Kubíka pochovala a Kubíček z ní nespouštěl oči. Odpoledne jsme slavili narozeniny tety Majky.
V pondělí 4. srpna jsem byl znova v Horní Suché. S Romanem Danelem jsme se sešli v pizzerii s bývalým společníkem RTS CS Tadkem Marciniakem. Náš hovor narušili již trochu unavení hosté, kteří se vsadili jestli jsme Němci.
Ve čtvrtek 7. srpna schůzka v ostravské pizzerii s Petrem Blažejem. Mají tam super sýrovou pizzu (ze 4 druhů sýra).
V pátek 8. srpna jsme s kolegy z práce zašli na jedno do Šalamounovy restaurace. Jitka odjela s Kubíkem do Stachovic.
Víkend 9. a 10. srpna jsme strávili ve Stachovicích. Připojil jsem se k Martině, která začala natírat rámy oken. Počasí bylo nádherně letní. Barva usychala velmi rychle.
13. srpna Kubíček slavil pátý měsíc a my s ním.
V sobotu 16. srpna nás zavezli rodiče na chatu, kde bydlí moje sestřenice Sáša se svým přítelem Danem. Sešlo se nás mnoho. Mamka, Staňa a Roman z Pacalůvky. Teta Věra a strýc Gustav z Českého Těšína. Strýc Víťa a teta Majka z Orlové. My z Ostravy a samozřejmě hostitelé. Kubíček si užil dosyta nošení, protože si ho předávali postupně všichni. Já jsem vyrazil na hřiby, ale sucho letošního léta způsobilo, že jsem nenašel žádný hezký hřib, který by stálo za to vzít. Více štěstí měli strýc Gusta a Dan. Zato Jitka natrhala kbelík ostružin. Sáše jsme obhlédli hospodářství. Stádo 4 ovcí a jednu horskou kozu.
Ministrovi si v bazaru koupili červeného favorita.
Další horký víkend 23. a 24. srpna trávíme tentokrát doma. Příští týden ve čtvrtek u nás začnou natírat okna a vyměňovat těsnění. Musíme uvolnit k oknům přístup. Proto už teď přestavujeme nábytek.


27.7.2003 Kubík oslavil první jmeniny. 25. července. Dostal spoustu hraček. Od nás dostal hračku mobilního telefonu. Čímž se naše rodina stala opět plně mobilní. Vytáčet sice ještě neumí, ale anténka je dokonalou náhražkou dudlíku. Naštěstí tenhle typ telefonu nemá vestavěnou anténu. To by si s ním tolik nevyhrál. No pár týdnu potrvá, než zjistí, že se volá mluvením do mikrofonu a nikoliv žužláním anténky.
V posledních dnech nám Kuba vyrost a zpevnil svaly. Dokáže si strčil prsty nohy do pusy a na bříšku se snaží lozit. Není rád sám. Důrazně vyžaduje společnost.
I když má Kuba teprve čtyři měsíce, už má dvě úrazové pojistky. První u společnosti Uniqua, kde mám já svoje svoji životní pojistku. Druhé úrazové je součástí stavebního spoření u společnosti Wustenrod.
V ZOO jsme strávili (16.7.) nádherné odpoledne. Krásné letní počasí, ospalá zvířata. Přijela i babička ze Stachovic. Danielka zvířátka, která jsme ji ukazovali, vnímala. Poprvé jsem viděl venku hrocha. V dolní části lesoparku stavějí výběh pro slony. Bude opravdu veliký. Kubík návštěvu snášel těžce. Byl čerstvě po očkování a moc si ZOO neužil.
Večer a následující den zápasil s teplotami nad 38 (maximum 39,3), jež jsme sráželi čípky Panadolu. Jak Jitce poradila dětská lékařka. Po dvou dnech následky očkování vymizely a znova jsme měli to malé aktivní miminko.
17. července oslavila jmeniny Kubíkova teta Martina. Stačil jsme ji poslat SMS a blahopřání i dáreček musely počkat až do víkendu ve Stachovicích.
Víkend 19. a 20. ve Stachovicích byl pracovní. Společně se švagry, švagrovými a prarodiči jsme natírali světlounce oranžovou barvou omítnuté vnější stěny domu. Nejdříve se stěny potíraly lepící hmotou, aby barva lépe držela a pak dvěma vrstvami barvy. Práce to byla zdlouhavá a díky letnímu vedru i fyzicky náročná. V neděli jsme oslavili narozeniny mé ženy (20. července) a Kubík se užíval další Stachovický týden ve společnosti sestřenice Kateřinky a všudypřítomné Danielky.
Další týden do čtvrtku (24.7.) zůstala Jitka s Kubou ve Stachovicích. Já jsem se stačil sejít s Romanem Danelem, Janou Hrdličkovou, Radkem Janouchem, Tomášem Mirou a Olgou Štoskovou.
Počasí se opravdu letní. Teploty vysoké a žádný déšť.
V pátek (25.7.) byli u nás moje maminka se svým druhem a jeho synem. Ráno odvezli Jitku s Kubou do nemocnice v Porubě na odběr krve. Kontrola kvůli borelióze, která se u Kubu neprokázala. Ale protože ji měla Jitka, musí na odběry i Kuba. Odpoledne pak završili oslavy Jituščiných narozenin.
Tento víkend (26. a 27.7.) odpočíváme doma a hrajeme si s Kubíkem.
V práci dokončuji zkušební dobu. Zatím to vypadá dobře. Dokončil jsem rozpracované XSL styly pro zobrazování XML faktur. Pak jsme se s kolegou marně snažili naistalovat korektně Oracle Portal. V ponděli zkusím poslední pokus.

15.7.2003 Kubík je tady s námi už čtvrtý měsíc. Od začátku prázdnin nám roste před očima. Snaží se sedět. Když má dobrou náladu, povídá. Všechno, co se mu podaří chytit, cpe do pusy. Na bříšku se už pokouší plazit, ale koordinace zadní a přední části těla je zatím problémem. Na začátku prázdnin si užíval u babičky ve Stachovicích. Zítra jde na na první ze série očkování. Za odměnu pak odpoledne poprvé uvidí ostravskou ZOO. Bude-li hezké počasí. Přelom týdne a začátek toho příštího bude opět si užívat venkovského prostředí u babičky.
Jitka oslaví narozeniny, Kubík a jeho teta Martina budou přijímat gratulace ke jmeninám.
Probíhá můj poslední zkušební měsíc ve SME, kde se chystají změny. Snad bude všechno v pořádku.
Na dovolenou přijeli na Moravu švagr s rodinou (včetně malé Kateřinky).

17.6.2003 Kubík oslavil tři měsíce. Doslova nám roste a vyvíjí se před očima. Dneska byl na kontrole u paní doktorky. Váží už 5,75 kg a je to na něm vidět. Přes den pospává po půlhodinkách a dokáže být dlouho vzhůru. Je radost si s ním hrát a vidět jak se směje a reaguje. V posledních dnech se naučil chytat chrastítka a mávat s nimi. Pokud je na bříšku, snaží se už nožičkami posunovat. Máme pocit, že až bude chodit, bude to hodně živé dítě, které bude težké uhlídat.
Podepsal jsem předběžnou smlouvu na rádiové trvalé připojení k Internetu. Musím koupit a nainstalovat síťovou kartu do počítače a počkat až nám přivedou domů kabeláž.
Ex kolegyně z RTS CS Hanka Žílová slavila opožděně (narodila se v dubnu) svoje narozeniny. Sešli jsme se v prapůvodní sestavě (Hanka, Jana Hrdličková, Pavel Magera, Radek Janouch, Roman Danel, Jiří Geršl a já) v restauraci u Bělského lesa. První zkušenost s restaurací stačila. Pokud asi obsluhují více než dvě osoby, popletou objednávku. Navíc končili provoz už v 22 hodin. Údajně kvůli problémům se sousedy. Před rozchodem jsme chvíli hovořili před budouvou a majitel nás vyháněl pryč. Tím přišli v nás o další potencionální zákazníky.

8.6.2003 Tropické slunečné počasí je stále tady. V sobotu jsme s Kubíkem cestovali na narozeniny. Nejprve do Horní Suché k mojí babičce (83 let) a pak do Orlové za strýčkem (59 let). Den se vydařil a Kubík byl docela hodný a středem pozornosti.
Teta Majka s Kubíkem Mamka a Stáňa Strýček Víťa
Návštěva


6.6.2003 Končí tropický týden. Teploty se pohybují kolem 30 stupňů. Od pondělka do středy jsem absolvoval školení Oracle Portal v Praze. Viděl jsem a chvilku i nosil druhou neteř - Kateřinku, která se narodila měsíc po Kubíkovi. Ve středu byla cesta vlakem v parném odpoledni doslova utrpením, ale už jsem se těšil na rodinu. Naštěstí mě Kubík poznal. A dneska jsme si už zase hráli a povídali. Dostali jsme nabídku na trvalé rádiové připojení k Internetu. V pondělí bychom se měli dozvědět detaily. Zatím to vypadá docela dobře. Zítra pojedeme s Kubíkem za prababičkou. Má 9. června narozeniny. Taky nás pozval na oslavu narozenin i můj strýc. Jen aby nebylo příliš teplo.


27.5.2003 Kubík byl včera na kontrole kyčlí na ortopedii. Opět je má v naprostém pořádku. Dělá nám radost. Je to zdravý kluk. U minulých dnech třikrát zdárně absolvoval maturitu. Mamimka neodolala a zajela s Kubou se podívat do práce. Od pátku si Kubík cucá pravou pěstičku. Začíná se obracet na pravý bok a začíná být docela ukecaný. Když má dobrou náladu, snaží se vydávat zvuky. Dneska i zesílil jeho hlas. A stále rád se nechává nosit, což už maminka dlouho nevydrží, takže nastupuje tatínek. V sobotu jsme ho zkusili změřit, protože nám připadal větší. Pokud měříme správně, má Kubíček 58 - 59 cm.
V práci je zatím v pohodě. Už jsem se dostal k prvnímu projektu. Dostal jsem se téměř do obvyklého tempa. Příští týden strávím první tři dny v Praze na školení Oracle Portal. Současně toho využiji k návštěvě příbuzných. Uvidím i malou sedmitýdenní neteřinku Kateřinku.
Zítra skládá v autoškole závěrečné zkoušky švagrová Martina. Držíme ji palce a ohlížíme se po jejím prvním autě. Zatím modelu.

20.5.2003 Kubík váží už 5 kg. Dneska byli s maminkou v poradně. Večer jsem ho uspával. Když jsem ho nosil, už téměř tvrdě spal. Ale sotva jsem ho položil do postýlky, byl okamžitě vzhůru a vyžadoval další nošení.
Odpoledne se na chviličku zastavila moje sestřenice Sáša. Měla u nás dopis. Včera přijel na návštěvu můj dlouholetý kamarád Roman. Kubíček dostal hezkého plyšového pejska a slušivý obleček na léto.


18.5.2003 Máme za sebou náročný víkend. Včera byl Kubík podruhé ve Stachovicích. Minule celou cestu skoro prospal. Tentokrát byl téměř pořád vzhůru. A dneska přijela za Kubíkem návštěva. Strýcové a tety. Z Orlové teta Majka a strýc Víťa. Z Českého Těšína teta Věra a strýc Gusta. Kubík byl po nakrmení vzhůru, ale loučil se křikem. V příštím týdnu očekáváme mého kamaráda Romana a v sobotu havířovskou babičku. Počasí bylo celý víkend nádherné. Příjemné teplo a slunečno.
Návštěva 18.5.2003 Návštěva 18.5.2003 Návštěva 18.5.2003
Návštěva


13.5.2003 Kubík má 2 měsíce. Už je to jiné dítě než v prvním měsíci. Reaguje na známé tváře a usmívá se. Po večerech si spolu povídáme, resp. já na ně různě mluvím a vydávám zvuky, Kubík s ekouká, směje nebo i pláče. Nejrychleji se uklidní nošením. To je spokojený. Myslím si, že má v sobě zabudován snímač polohy a lidského tepla, protože když jej ukládáme do horizontálni polohy okamžitě otevírá oči a nahlas se bouří, ačkoliv vypadal, že tvrdě spí. Takže denně několikrát obkroužíme náš byt.

10.5.2003 Od května pracuji jako analytik projektu IT na Severomoravské energetice (SME). Zrovna procházím zkušebním a zaškolovacím obdobím. Postupně bych měl převzít projekty po kolegovi, který odešel. Odborně to vypadá na .NET technologie (C#) a Oracle Portal. Mimochodem čerstvá zpráva: Union banka byla poslána do likvidace. Bohužel nemám možnost používat ICQ.
Kubíkovi se blíží druhý měsíc. Ten oslavíme v úterý. Zatím nám kluk roste a už ani tolik nespí. Už se těším na období, kdy bude více vnímat a schopen si hrát. Zatím mi připadá pořád takový křehký. Nejraději se ovšem nechává nosit a dokáže se i pořádně zlobit, když ho pokládáme. Nejlepší postelí přes den je táta. Dneska to nározně ukázal. V postýlce vydržel sám vždy tak 10 minut. Když je ale spokojený (tzn, nakrmený, vyspaný, přebalený, převlečený a vyčůraný) dokáže se nádherně usmívat.

30.4.2003 Union banka definitivně přišla o bankovní licenci. Současně to byl i můj poslední den v této společnosti. V pátek 2. května nastupuji na SME. Ráno jsem prošel vstupní lékařskou prohlídkou a zkompletoval tímto požadované doklady pro vstup.
Jitka dneska vyřídila další lékařskou návštěvu. U gynekoložky. Už ji zbývá pouze jediná kontrola příští měsíc a hlavní nápor by měla mít za sebou.
V podvečer Kubíka trápilo bříško. Po asi hodině a půl se uklidnil a nyní spí.
Venkovní teplota se odpoledne vyšplhala na 30 stupňů.

28.4.2003 Lékařský den. Ráno jsme jeli na Faktultní nemocnici v Porubě, kde Jitka absolvovala glykemickou křivku. Podle výsledků je těhotenský cukrovka pryč a mamka se hned pustila do čokolády. Odpoledne jsme s Kubou podruhé navštívili dětskou doktorku. Druhá prohlídka v poradně po šestinedělí. Kuba už váží 4.45 kg a obvod hlavičky se zvětšil o 1 cm na 40 cm. Paní doktorka také říkala, že Kubík už zvedá hlavičku jako tříměsíční miminko, což je pravda. Zvedat hlavičku se mu daří již od 2 týdne.
Včera se na miminko přijeli podívat hned dvě návštěvy. Moje sestřenice Sáša se svým přítelem a moje maminka se svým přítelem. Sáša Kubíkovi přivezla hrající měsíček a nádherná chrastítka do kočárku. Kubík se choval mile a na návštěvu se usmíval. Babička nám pak pomohla při koupání.
V sobotu jsme s Kubíkem poprvé cestovali do Stachovic za Jituščinými rodiči. Kubíkovi se v kočárku mimořádně dobře spí. Celou sobotu skoro prospal. A ani mu nevadila zpoždění vlaků, která nám celý den servírovaly České dráhy.
V pondělí jsem uzavřel svoji pracovní kariéru v Union bance. Zbývá už jenom koneční finanční vyrovnání, jež se doufám uskuteční v květnu. Včetně výplaty peněz blokovaných na zaměstnaneckém účtu. Ve středu se podrobím vstupním lékařské prohlídce na SME a budu mít za sebou vstupní formality. V pátek nastupuji na novém pracovišti a zahajuji bezpečnostním školením.
Naše bylinková zahrádka byla dneska poprvé venku na balkóně. Vítr ji ale trochu pocuchal. Uvidím jestli něco z ní přežije.
Bylinková zahrádka 28.4.2003
Bylinková zahrádka


23.4.2003 Zítra končíme šestinedělí. Kubík se má čile k světu. Už se začal na nás usmívat. O víkendu se na něj přijely podívat tetičky ze Plumlova a Žárovic. Teta Martina u nás slavila svoje narozeniny. Velikonoční pondělí jel Kuba poprvé na návštěvu k babičce do Havířova. Počasí je nádherně jarní, takže chodíme každý den na hodinovou vycházku.
Minulý týden se vyřešila i situace o mé pracovní budoucnosti. Zvládl jsem výběrové řízení na pozici analytika v ostravském SME. Od května bych měl nastoupit. V Union bance jsem se už domlouval na ukončení smlouvy do konce tohoto měsíce.

16.4.2003 Jaro je snad natrvalo tady. Modrá obloha a teplo. To je charakteristické pro tyto dny. Každý den také využíváme k procházkám s kočárkem. V pondělí zkontroloval Kubíka na ortopedii pan doktor. Kyčle má kluk v pořádku. V úterý jsem na výplatním lístku zjistil, že jsem dostal mimořádnou odměnu za narození dítěte, a proto jsme Kubíkovi odpoledne koupili autosedačku. Hned ji využijeme na velikonoční pondělí, kdy budeme cestovat do Havířova. Sedačka se bude hodit na přenášení tam, kam nebudeme brát s sebou kočárek. Dneska jsme zajeli i s tetou Martinou a Danielkou na vycházku k Odře. Kubíkovi se v kočárku zřejmě líbí, protože je mimořádně hodný nebo většinou spí. Včera jsme ho zkoušeli změřit, kolik už asi vyrostl. Pokud jsme měřili správně, měl by mít už 55 cm, což je o 4 cm více než při narození. To, že zdárně prospívá a roste je už vidět při chování v náručí. Rychlozavinovačka je mu už téměř malá. Za pár dní odložíme nejmenší dupačky, které má. Dneska je má tak akorát.
V práci zatím žádná změna. Situace v bance je značně nepřehledná. Řeším přechod do jiné firmy. Příští týden by se přestup měl dohodnout.
Dneska jsem si doma zahrál na zahradníka. Přesadil jsem do květináče výhonek gumovníku a záhadnou rostlinku, která se objevila u difenbachie. Pak jsem zasel do truhlíku několik bylinek (anýz, fenykl, šalvěj, mátu, saturejku, heřmánek a měsíček). Nedočkavě budu čekat, kolik rostlinek vzejde.

13.4.2003 Kubíkovi se 12. dubna narodila v Praze sestřenice Kateřina. Počasí v Ostravě je opět jarní a po oba dny byl Kubík venku na procházce v kočárku. V sobotu s havířovskou babičkou a dneska s rodiči, kteří vyrazili nakupovat do Shopping parku.
Kateřinka
Kateřinka


10.4.2003 Kubík dneska završuje 4 týden svého života. Odpoledne se za ním přijely podívat teta Martina a sestřenice Danielka.

8.4.2003 Kubík váží 3.9 kg. Dneska absolvoval první jízdu v kočárku. Poprvé jeli s Jitkou do poradny k dětské doktorce na prohlídku. Všechno je v pořádku. Od minulé kontroly se mu o 3 cm zvětšil obvod hlavy na 39 cm. Příští pondělí pojedou na kontrolu kyčlí na ortopedii do Fakultní nemocnice v Porubě. Počasí je pořád mrazivé, ale Kuba nabalen jako Eskymák to zvládl s klidem Angličana.
Kubík
Kubík


7.4.2003 Kubík strávil doma už kompletní jeden týden. A ve čtvrtek oslaví čtvrtý týden svého života. Kalendářně první měsíc odškrtneme až v neděli 13. dubna. Zvolna si s Jitkou zvykáme na nový denní rytmus, který je zcela podřízen Kubíčkovi. Jak vypadá jeho den? K prvnímu probuzení dochází mezi 2 a 3 hodinou ranní, kdy dostává napít od spící maminky. Pak asi dvě hodiny pokukuje a střídavě se ho snažíme uspat. K dalšímu kojení dochází ráno mezi 7 a 8 hodinou. Celé dopoledne Kubík se snaží usnout, ale moc se mu to nedaří. Asi bude po otci ranním ptáčetem. Po měkolika fázích lehkého spánku, ukolébávání a křiku, dostává kolem 11 znova napít. Pak pokračuje dopolední trápeníčko až do dalšího kojení kolem 15 až 16 hodiny. To už bývá i docela unaven po náročném dopoleni a usíná poměrně tvrdě. Následuje hodně nepopulární koupání. Tenhle mokrý živel se Kubíkovi zatím nepozdává a hlasitě protestuje. Po kojení opět usíná. K poslednímu kojení dne dostává před půlnocí. Nicméně včera ho vynechal. Samozřejmě u každého kojení dochází k výměně plenek. Pamatuji si pouze jediné přebalování, kdy neobsahovala stará plenka nějaké překvapení. Dneska se Kubíkovi podařilo zlikvidovat dvě plenky najednou. Starou jsme vyměnili a novou stačil pomočit než jsme ho zabalili.
Zítra vyrazí v novém kočárku na první návštěvu do poradny za paní doktorkou. Naštěstí trvá cesta snad jenom 5 minut. Počasí těchto dní je totiž opravdu aprílové. Po jarním konci března, se znova vrátila zima a dneska u nás celý den sněžilo. Teploty se zarputile drží pod bodem mrazu.

31.3.2003 K dnešním narozeninám jsem dostal domů Kubíka. Podruhé se vrátili z porodnice. Temtokrát už doufáme, že to bude nastálo. Jenom v pátek pojede Jitka na kontrolu. Tento týden bychom taky měli koupit kočárek.
V práci to všechno směřuje k rozdávání výpovědí. Už jsem na následujícím seznamu. Takže se snažím hledat v Ostravě nějakou dobrou a trvalejší práci.

27.3.2003 Jitka i Kubík jsou od pondělka opět v nemocnici. Kubíkovi se daří výborně. Přibývá na váze a usilovně spotřebovává plenky. Jitku budou pravděpodobně zítra znova zašívat. Pokud bude všechno v pořádku, dostanou se oba brzy domů. Každý den je navštěvuji dopoledne i odpoledne, aby jim nebylo tak smutno.
V práci žádné novinky. Máme nového generálního ředitele. Také končí doba na odvolání proti rozhodnutí ČNB o odebrání licence.

20.3.2003 Dneska bylo u nás doma hlasitěji než obvykle. Kubík dává o sobě vědět. Ráno nás navštívila porodní asistentka z firmy Educo a Jitka byla s jejími radami hodně spokojená. Pak přijela na pár dní Kubíkova babička ze Stachovic, aby nám pomohla v prvních dnech doma. Oba jsme rádi, že takové babičky máme. Kubík je po koupeli (tu zatím moc nemiluje) a spí ve své postýlce. Ovšem nejraději se nosí nebo nechává kojit. To jsou jeho oblíbené činnosti. Ve vzácných chvílích, kdy je vzhůru a nekřičí, dokáže se usmát a sledovat očičkama své okolí. V těchto okamžicích je nejsladší.

19.3.2003 Jitka i Kubík jsou už doma. Přivezli jsme je dopoledne a nyní oba odpočívají v ložnici. Je to nádherný pocit, který se nedá ničím nahradit.
ČNB odebrala Union bance licenci. Ta by se měla do 15-ti dnů odvolat. Přesto už očekávám na výpověď. A budu zase hledat práci. Nejprve v Ostravě a v nejhorším případě v Praze. No uvidíme jak se to všechno vyvine.

15.3.2003 Jitka leží v lůžkové části porodnice a postupně se zotavuje. Kubík se má čile k světu. Je hodný a během návštěv ani nepláče. Nejvíce se zatím myslím podobá na Jituščina tatínka, ale to je jenom dočasné. Obzvláště když si vzpomenu jak se mění neteř Danielka. Dopoledne jsem natáčel další videosekvence a nahrál jsem několik minut na VHS kazetu pro mo maminku, alias Kubíkovu babičku.
Kubík na ultrazvuku
U sousedky rekonstruují kuchyň. Vrtají a tlučou do stěny. Ještě že je Jitka i s malým v nemocnici. Takový hluk by nesnesli.

13.3.2003 Narodil se nám syn Jakub. Začal svůj život v 22:35 v porodnici Městské nemocnice Ostrava Fifejdy s 51 cm výšky a 3.75 kg váhy. Maminka i syn jsou v pořádku. Tatínek je mírně vyčerpaný ...

10.3.2003 Máme vyčkávací období. S Jitkou čekáme, kdy se miminku přestane líbit v maminčině bříšku a dostane se ven. Já čekám jak dopadne situace v bance. Dneska jsem byl v práci a pomáhal jsem zpracovávat excelovský soubor pro import do SAPu. Žádné nové informace bohužel nemám.

27.2.2003 Jitka absolvovala další pravidelnou kontrolu u lékařky. Mimi se zatím k narození nechystá, ale termín se už blíží. V pondělí to budou pouhé dva týdny. Měsíce čekání pozvolna končí. V ložnici leží připravena taška s výbavou do porodnice.
Cestou domů navštívila švagrovou a neteřinku. Danielka je prý velmi hodná, ale občas je tvrdohlavá. Zato v necelých dvou letech už docela obstojně umí telefonovat.
Situace v bance se každým dnem mění. Alespoň podle informací z teletextu, který je v současné době nejlepším zdrojem. No uvidíme.

26.2.2003 Pokračuje vynucená dovolená. Zatím máme do odvolání zůstat doma a čekat na zavolání. Veškeré informace, které o situaci v bance mám, pocházejí jenom z teletextu, televizních zpráv a novin. Do kanceláří je přístup zatím nemožný, ale zkusím zítra kontaktovat některé kolegy. Ráno jsem byl v centru u známého. Potřeboval pomoc s nastavením tiskárny. Domů nám volalo dneska poměrně hodně lidí a všechno ženy :-) Jitka absolvovala třetí cvičení maminek na Fifejdách. Tentokrát o kojení. V neděli pojedeme na oslavu narozenin mého "skorobratra" do Havířova. Od rána více posmrkávám, Jitka má obavu, že jsem nemocný, ale zatím to není kritické. Hlavně aby to nechytla Jitka. Miminku od pondělka čtu novou knihu - pohádky o Rumcajsovi.

25.2.2003 Jitka odjela dneska na kontrolu do Fakultní nemocnice.
Do banky se nikdo nedostane. Ráno jsem si chtěl vzít pát osobních věcí, ale volal mi kolega, že se dovnitř dostal až na speciální povolení. Takže nemá smysl tam jezdit. Místo do práce, zajedu pro Jitku do nemocnice. Chtěla by koupit ještě jedno povlečení do postýlky a deku do kočárku.

24.2.2003 Držím doma pracovní pohotovost. Dostal jsem sms od šéfa. Do odvolání čekat doma a být připraven na výjezd do práce. Všichni čekáme, jak se bude situace vyvíjet. Nejhorší je ta nejistota, co bude dále. Mnohem jednodušší by to bylo, kdybychom věděli zda budeme pokračovat nebo si máme hledat nová místa. I když ta druhá varianta mi připadá nejpravděpodobnější.
Přitáhli jsme starší postýlku od Jitčiny kolegyně. Odvezeme ji do Stachovic, aby mimča měla kde spát až budou na návštěvě u babičky a děděčka.
Dopoledne nás navšítil kolega (Aleš Tyrpa) z práce. Bavili jsme se o práci, budoucnosti a rodinných záležitostech. Volal jsem i druhému kolegovi (Tomáš Mira). Jejo hlas mi zněl hodně smutně. Nemá to vůbec jednoduché.

22.2.2003 Union banku postihly existenční problémy. Bohužel jsem se o tom dozvěděl až ráno z SMS. To už byly všechny oprace zastaveny. V práci jsme se na pár minut sešli a všichni jsme nechápali, co se děje. Předali jsme si kontaktní telefonní čísla a rozešli jsme se domů. Měli bychom se znovu sejít v úterý. To už snad se dozvíme něco více o našem osudu. Večer jsem si vyjel seznam pracovních inzerátů z Ostravského kraje. Preventivně se poohlédnu. Pro Jitku to je psychicky náročné období. Taky vzhledem k jejímu stavu.


20.2.2003 Zima pořád bydlí venku. Teploty kolísají v mínusových teplotách. Chřipková epidemie řádí v krajích moravských i českých. Mezi pacienty tento týden ulehli tchán i tchýně. Nám se našteští bacily vyhýbají. Jitka odpočívá doma v teplíčku a psychicky se chystá na porod. Magické číslo se propadlo pod jeden měsíc a stále odpočítává dny zbývající k prvnímu termínu.
Každý večer čtu bříšku pohádku na spaní. Zrovna dočítáme poslední kapitoly z pohádek o Křemílkovi a Vochomůrkovi. V ponděli začneme novou knihu, kterou ještě musím vybrat. Na balkóně pořádáme stále větší a větší hostinu. Počet ptáčků se v posledním měsíci minimálně zdvojnásobil.
V práci máme docela dost různorodé práce. Nenudíme se. V posledních dnech přepínám mezi programováním v asp, javascriptu, perlu, unixovském c shellu a javě. K tomu pokračuji v administraci SAPu. Posledním počinem bylo zavádění nových formátů pro tiskové sestavy.

16.1.2003 Sníh je opět pryč. Teploty se šplhají nad nulu. Obleva odkryla špínu anepořádek, kterou doposud skrývala bílá přikrývka.
V práci připravujeme uživatelské testy naší aplikace. Dopsal jsem sadu příruček a nápovědu. A dokončuji adaptační program. Zatím se vše docela daří. Kolega si naplánoval ve čtyřiceti první infarkt a v pětačtyřiceti druhý poslední. Když přemýšlel kolik mu je let, podíval se bezděčně na hodinky.
V sobotu jedeme s Jitkou na nákup. Musíle koupit matraci a peřinky do postýlky. A taky se podíváme za Žabkou. Včera jsem ji telefonicky slíbil pohádku. Už si prý přinesla k telefonu i židličku.


12.1.2003 Naši návštevníci krmítka:
Sýkora koňadra Sýkora modřinka Vrabec domácí Koc černý


9.1.2003 Končí první kompletní týden nového roku. Čáp je stále blíže a blíže. Jitka tráví chladné dny povětšinou doma. Nastoupila na nemocenskou.
Tento týden byl pro mne hodně pracovní a současně nákupní. Do konce ledna máme termín projektu. Naštěstí k nám nastoupil bývalý kolega z RTS a tak věřím, že se nám to společným úsilím podaří. Tento měsíc taky končí moje zkušební doba. A doufám, že ne poslední :-). Nákupní povaha týdne se projevila dvojí návštěvou obchodního domu TESCO v po sobě následujících dnech. Nakupoval jsme několik slevněných konviček se sítkem na čaj. Pro sebe i kolegy z práce. Druhý den, kdy jsem jel pro další se seznamem, je už vyprodali. V HORNBACHu jsem potom nakoupil plnou taškou zrní pro ptačí přátele. Tahle zásoba by měla vydržet do jara. Snad :-)
Také jsem navštívil švagrovou Martinu a Danielku, které jsem neviděl od svátečního týdne. Danielka je pořád stejná hravá neposeda. Honili jsme se kolem křesla, trhali suché listí z benajamína, hledali čerta v knížkách a pili čaj z dětského nádobíčka. Málem jsem ji vzal s sebou domů. Ale zasáhla maminka.
Pokud končí vánoce odstrojováním stromečků, tak u nás trvají doposud. Chtěli jsme likvidovat stromeček už dneska, ale necháme si to na zítra.
Co nás čeká příští týden? Jitku návštěva u lékařky a ve škole. Mě začátek testování a psaní dokumentace. No a možná i nějaké to školení.
Taky doufáme, že ručička teploměru se vrátí k teplotám nad -10 stupňů.

2.1.2003 Hodně lásky, štěstí, zdraví úspěchů a spokojenosti všem lidem dobré vůle v novém roce.
Skončil hodně bouřlivý rok a před námi je další zlomové období. Čáp je stále blíže a blíže. Už skoro slyším jeho křídla.
Prožili jsme poklidné vánoce. Tentokrát pro mne netradiční. Díky pouhým dvěma dnům dovolené na konci roku jsem další dva, které bych strávil normálně doma, prožil v práci. To se mi naposledy přihodilo snad před deseti léty.
Jako loni i letos mě v jednom dárku čekal kašlový bacil, s nímž zápasím doposud.
Dárků jsme si nadělili spoustu. Některé společně. Ale ten největší je zatím ještě zabalen. Sváteční chvíle jsme trávili s příbuznými. Žabka je malý čertík. Resp. malá neposeda, protože čertů se v poslední době moc bojí.
Počasí nám hraje divné divadlo. Svátky i Silvestr byly našteští pod sněhem, ale mezi nimi stoupala teplota přes noc až o 20 stupňů, aby další noc o 20 stupňů klesla.
Letos je náš balkón v obležení ptáků. Přikrmuji je černou slunečnicí a směsí pro drobné ptactvo. Zatím u nás hodují 2 holubi, 3 kosi (1 kos a 2 kosice), 7 sýkorek (ty jsou nejvítanější a nejbarevnější) a 11 vrabců. Možná je jich i více. Je zábavné je sledovat. Jejich rozdílnou taktiku v boji o zrní, ačkoliv ho mají dost. Zatím spořádali 17 lojových koulí, 2 kg směsi a 1 kg černé slunečnice.
Do banky nastoupil poslední člen naší programátorské skupiny z RTS. Dnešní den jsme vyřizovali nástupní formality. Jinak jsem nastartoval normální pracovní režim.
Valid HTML 4.01! Valid CSS!